mam pytanie? jakie sumy są przeznaczone na założenie działalności gos.kierowane z urzędu pracy .bo jedni mówią że 18tys drudzy że 40tys.
Maksymalna dotacja z urzędu pracy to 6-krotność przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w ostatnim kwartale. Jest to kwota nieco ponad 18 tys.
40 tys. można dostać w programach unijnych (działanie 6.2 - wsparcie przedsiębiorczości i samozatrudnienia).
Witam prowadze juz firme ponad 10 miesięcy chciałbym rozwinąc swoją oferta dla klijentów ale brak mi srodków (kasy ) co mam zrobić zeby dostać jakies dofinasowanie???
~dyzio napisał:
Witam prowadze juz firme ponad 10 miesięcy chciałbym rozwinąc swoją oferta dla klijentów ale brak mi srodków (kasy ) co mam zrobić zeby dostać jakies dofinasowanie???
instrukcja postępowania:
- wejdź na stronę swojego urzędu marszałkowskiego
- odszukaj informacje o RPO (Regionalny Program Operacyjny)
- sprawdź jaka instytucja sie zajmuje RPO u Ciebie (gdzie składa się wnioski)
- wejdź na jej stronę
- przejrzyj programy szukając, który jest dla mikrofirm (nie wygląda, że pytasz w imieniu większego podmiotu)
- przeczytaj wszystko co dali do przeczytania na temat tego programu - dowiesz się na co możesz uzyskać dofinansowanie
- sprawdź terminy konkursów
- przygotuj wniosek i go złóż
- czekaj na ocenę
powodzenia, cierpliwości i wytrwałości
dotacje to kasa za free tylko z nazwy
sporo się trzeba napracować, żeby ją wywalczyć
DYZIO Zgadłeś prowadze firme 1 osobową dzieki za info bo sprawach dowinasowań z Uni jestem zielony a może znasz kogoś kto zajmuje sie prowadzeniem takich spraw oczywiście odpłatnie ??? pozdrawiam
witam wszystkich .mam pytanie czy aby dostać dotacje z PUP na otworzenie działalności np.10.000zl potrzebni są żyranci. pytam gdyż raz słyszę ze nie a raz ze tak.
lukasz26 napisał:
witam wszystkich .mam pytanie czy aby dostać dotacje z PUP na otworzenie działalności np.10.000zl potrzebni są żyranci. pytam gdyż raz słyszę ze nie a raz ze tak.
ja słyszałam, że wymagają.
jak ci nie wyjdzie biznes i go zamkniesz, to chcą zwrotu pieniędzy.
chyba m.in. 12 miesięcy musi firma działać, żeby było OK.
ale dokładnie to nie wiem :(
Witam, chcialbym sie dowiedziec czy mozliwe jest pozyskanie dotacji z PUP na prowadzenie DG w miesiacu np maju a start DG dopiero na wrzesien? Dziekuje za odpowiedz pozdrawiam!
Witam, interesuje mnie czy moge starac sie o dotacje w kwocie 200tys zl na zalozenie dzialalnosci, i na poczatek bede potrzebowal zatrudnic 6 osob do prowadzenia tej dzialalnosci, prosze o odp. pozdrawiam
~Maciek napisał:
Witam, interesuje mnie czy moge starac sie o dotacje w kwocie 200tys zl na zalozenie dzialalnosci, i na poczatek bede potrzebowal zatrudnic 6 osob do prowadzenia tej dzialalnosci, prosze o odp. pozdrawiam
Nie ma dotacji na rozpoczęcie działalności na takie kwoty.
Chyba, że zamierza Pan otworzyć firmę działającą w branży e-usług.
Wtedy może Pan ubiegać się o dotację w ramach POIG 8.1.
Nie jest to dotacja na rozpoczęcie, a na wdrożenie rynkowe e-usługi, ale dla start-upów i firm działających do 1 roku.
Szczegóły tu: http://poig.parp.gov.pl/index/index/597
lukasz26 napisał:
W Urzedu Pracy powiedziano mi ze potrzeba mi 2 żyrantow ale moge złozyc wniosek z prosba o 1 żyranta.Zyrant ma wykazac zarobki brutto mninimum zdaje sie 1,200 jak dobrze pamietam
jacek napisał:
Maksymalna dotacja z urzędu pracy to 6-krotność przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w ostatnim kwartale. Jest to kwota nieco ponad 18 tys.
40 tys. można dostać w programach unijnych (działanie 6.2 - wsparcie przedsiębiorczości i samozatrudnienia).
A jest wsparcie jesli chodzi o składki ZUS?czy sa ulgi przynajmniej przez pierwszy rok działalnosci w przypadku gdy sie korzysta z dotacji unijnej przez Urzad Pracy? Kiedys to działało ale czy nadal moge na cos liczyc?
Jestem osoba bezrobotna nie zarejstrowana .Bylam pare lat za granica troche zarobilam i chce budowac maly pensjonat w rejonie Slaskim czy ja moge sie starac o jakies wsparcie finasowe z Uni Eurpejskiej i z jakiego projektu prosze o rade ??????
~Dofinasowanie napisał:
Jestem osoba bezrobotna nie zarejstrowana .Bylam pare lat za granica troche zarobilam i chce budowac maly pensjonat w rejonie Slaskim czy ja moge sie starac o jakies wsparcie finasowe z Uni Eurpejskiej i z jakiego projektu prosze o rade ??????
Aktualnie trwa konkurs w śląskim SCP (wnioski można skłądać do 7.03.2012)
http://www.scp-slask.pl/index.php?grupa=19&id_kon=30
Jest też spotkanie informacyjne 9.12 w Jastrzębiu Zdroju:
http://www.scp-slask.pl/pl/9/1213182584/1327916843/41
Dziekuje bardzo jednagrze ten typ dofinasowania dotyczy istniejacych juz firm a ja jak juz pisalam nie mam firmy i nie jestem zarejstrowana jako bezrobotna . A Chce budowac pensjonat i potrzebuje wsparcia finasowego .Prosze mi doradziec z ktorej dotacji moge skorzystac ??????
~Dofinasowanie napisał:
Dziekuje bardzo jednagrze ten typ dofinasowania dotyczy istniejacych juz firm a ja jak juz pisalam nie mam firmy i nie jestem zarejstrowana jako bezrobotna . A Chce budowac pensjonat i potrzebuje wsparcia finasowego .Prosze mi doradziec z ktorej dotacji moge skorzystac ??????
W Pani sytuacji dostępna jest jedynie jedna droga: uczestnictwo w projekcie realizowanym w ramach działania 6.2 POKL, czyli udział w szkoleniach i ubieganie się o dotację dla osób chcących założyć działalność. Wysokość dotacji to maksymalnie 40.000 zł.
Listę projektowadców w woj. śląskiego może Pani znaleźć na stronie Wojewódzkiego Urzedu Pracy: http://efs.wup-katowice.pl/dotacje-na-dzialalnosc-gospodarcza
Gdyby zarejestrowała się Pani w PUP istnieje możliwość ubiegania się o dotacje z PUP. W ubiegłym roku było to ok. 18.000zł. O szczegóły najlepiej zapytać bezpośrednio w PUP.