Witam
Od jakiegoś czasu interesuję się pozyskaniem funduszy na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Chciałem zapytać o kilka rzeczy w celu potwierdzenia zdobytej wiedzy.
Generalnie z tego programu wynika że:
- dostane fundusz jednak maksymalnie 85% całkowitego kosztu inwestycji.
- Nie ma gwarancji że od razu dostanę te 85% - mogę uzyskać np. 40% uzgodnionej całej kwoty dofinansowania. Reszta będzie zwracana na podstawie dostarczonych z mojej strony Fv zgodnych z planem inwestycji przedstawionym w biznesplanie.
- kwota uzyskana nie może być wykorzystana na zakup ziemi, wynajem lokalu, zakup sprzętu, auta…
„
4.1 Podrozdział 1 – Wydatki niekwalifikowalne
b) zakup nieruchomości, gruntu oraz infrastruktury;
c) zakup sprzętu, mebli oraz pojazdów, z wyjątkiem wydatków w ramach cross-financingu,
o których mowa w podrozdziale 4.11;”
generalnie środki można wykorzystać tylko i wyłącznie na:
„Lista przykładowych zadań w ramach kosztów bezpośrednich
projektów
•zarządzanie projektem
•promocja projektu
•szkolenia
•doradztwo
•warsztaty
•studia
•studia uzupełniające
•studia podyplomowe
•wizyty studyjne
•staŜe
•przygotowanie zawodowe w miejscu pracy
•zatrudnienie subsydiowane
•upowszechnienie i promocja alternatywnych i elastycznych form zatrudnienia
•organizacja kampanii informacyjno-promocyjnych
•rozwój systemów informatycznych
•ekspertyzy
•analizy
•badania naukowe
•przygotowanie publikacji
•ewaluacja”
- a na dokładkę jest zapis że jeśli osoba aplikująca jest z dużego miasta np. Warszawa, Kraków musi dostarczyć projekt innowacyjny inaczej inne będą odrzucane…
Czy ktoś kto orientuje się w temacie może potwierdzić moje wnioski? Generalnie jest to program skierowany do osób posiadających kapitał własny, chcących prowadzić działalność gospodarczą która nie wymaga posiadania sprzętu itp. najlepiej e-biznes…
Z góry dziękuje
Czy nie są to cytaty z wytycznych dla projektodawców?
Nie dotyczą one osób, które chcę założyć firmę, a instytucji, które chcę realizować projekty w ramach 6.2 dla takich właśnie osób.
Np. dla takich osób nie występuje cross-financing.
Odnośnie finansowania - istnieją projekty w których uczestnicy nie muszą mieć wkładu własnego oraz są i takie, w których muszą - zależy to od założeń danego projektu. Informacji należy szukać w instytucjach z list rankingowych konkursów 6.2
Odnośnie transz dotacji - jest w tym sporo racji - bezpieczniej przygotować się na transze częściowe.
Zakup sprzętu jest kwalifikowalny dla uczestników projektu.
Zakup środków transportu oraz prace remontowo-budowlane wymagają dobrych uzasadnień - wydatki takie muszą być niezbędne dla funkcjonowania firmy. Możliwe jest nawet sfinansowanie zakupu środków obrotowych (do 25% wartości dotacji) oraz reklamę i promocję (do 10% wartości dotacji).
Dotacja w 6.2 przeznaczona jest na cele inwestycyjne. Plany inwestycyjne przedstawia się w biznes-planach, które podlegają ocenie i na ich podstawie wypłacane są dotacje.