mieszkam w malej wsi pod olsztynem i chcialabym zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza i otworzyc maly pub lub bar sushi w olsztynie. czy moge starac sie o pieniadze z unii nie majac wkladu wlasnego i jakie mam szanse zeby dostac dotacje na ten cel?
Możliwości ubiegania się o dotacje oraz "źródła" tychże dotacji zależą od Pani sytuacji- nazwijmy to formalnej. Przykładowe możliwości:
1. dla osób bezrobotnych - dotacje z urzędów pracy + projekty z Działania 6.2 POKL
2. dla osób nie posiadających statusu bezrobotnego - Działanie 6.2 POKL
Na temat Działa 6.2 można przeczytać w tym wątku naszego forum:
http://dlafirmy.info.pl/forum/temat/2688_wlasny_biznes
Informacji o instytucjach realizujących projekty w ramach 6.2 należy szukać w najczęście w Wojewódzkich Urzędach Pracy. Dokładnego sprawdzenia można dokonać tu:
http://www.efs.gov.pl/OrganizacjaFunduszyEuropejskich/Strony/Instytucjewprogramach.aspx
Jak widać w woj. warmińsko-mazurskim informacji o 6.2 można szukać w Wojewódzkim Urzędzie Pracy w Olsztynie (www.up.gov.pl)
3. osoby będące przedsiębiorcami - mikro, małymi lub średnimi - mogą ubiegać się o dotację w ramach Regionalnych Programów Operacyjnych (RPO), którymi zarządzają Urzędy Marszałkowskie. Pomiędzy RPO w poszczególnych województwach występują różnice odnośnie kto i na co może starać się o dotację, więc polecamy wizytę na stronach internetowych poszczególnych województw.
Witam!!Jestem bezrobotny,zarejestrowany od trzech tygodni w Urzędzie Pracy.Mieszkam na wsi i interesuje mnie dotacja z PUP na otwarcie firmy.Chciałbym założyć firme z zakresu usług,piaskowanie aluminium i konstrukcji stalowych.W Powiatowym Urzędzie Pracy niczego sie nie można dowiedzieć.Wszystko jest tajemnicą.Czy ja mógł bym dostać na taki rodzaj działalności dotacje?.Uprzejmie proszę o odpowiedz i z góry Dziękuje!!:-)
~Simon napisał:
Witam!!Jestem bezrobotny,zarejestrowany od trzech tygodni w Urzędzie Pracy.Mieszkam na wsi i interesuje mnie dotacja z PUP na otwarcie firmy.Chciałbym założyć firme z zakresu usług,piaskowanie aluminium i konstrukcji stalowych.W Powiatowym Urzędzie Pracy niczego sie nie można dowiedzieć.Wszystko jest tajemnicą.Czy ja mógł bym dostać na taki rodzaj działalności dotacje?.Uprzejmie proszę o odpowiedz i z góry Dziękuje!!:-)
Polecam wątek na naszym forum
http://dlafirmy.info.pl/forum/temat/2099
Kilka konkretnych informacji oraz wniosek, że w rożnych PUPach stosowane są odmienne rozwiązania szczegółowe, np. w zakresie poręczeń.
Byłem na pięciu szkoleniach i trzech spotkaniach w instytucjach tzw.pomocy przedsiębiorcom ale to robienie z człowieka idioty,mataczenie w celu wymuszenia łapówki nasunęło mi jeden oświecający pomysł.Jeśli Państwo i jego urzędnicy maja mnie w poważaniu to tylko Szara Strefa.Zacząłem od barów przy drogach,teraz mam knajpy w centrach miast całej Polski gdzie skorumpowanym urzędasom robie darmowe wyżerki i zero podatków,zusów.I czasami tylko zastanawiam się czy po pięciu latach coś się zmieniło ale tak samo widzę ze ludzie błądzą.Oszukańcza maszyna przestępczości urzędniczej poczty szeptanej o pomocy państwa jak o UFO-nikt nie widział a wszyscy o tym mówią.