Osoby bezrobotne zarejestrowane w Urzędzie Pracy, które chcą rozpocząć działalność gospodarczą mogą otrzymać ze środków Funduszu Pracy jednorazową dotację. Uzyskanie takiej pomocy wymaga jednak spełnienia szeregu warunków, a i to nie gwarantuje przyznania środków. Pomoc przyznawana jest na podstawie art. 46 ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 roku o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz. U. nr 99, poz. 1001 ze zm.)
Pełna treść artykułu: Dotacja z Urzędu Pracy na rozpoczęcie działalności gospodarczej
Chciałbym przestrzeć wszystkich chcących wziąśc dotacje z U.P, ze jeżeli nie mają swoich środków w takiej samej kwocie co dotacja to mogą się głęboko rozczarować, ponieważ koszty rozpoczęcia są ogromne w pierwszych trzech miesiącach. Przede wszystkim mam na myśli ZUS, którego nie obchodzi że się nie ma pieniędzy i trzeba płacić do 10 każdego miesiąca. Wiadomo, że w pierwszym półroczu działalności nie ma siły aby zarabiać krocie na tej działalnosci co ludzie składają wnioski czyli typu sklep z odzieżą używaną itp które są skazane na niepowodzenie, ponieważ takich sklepów jest multum. Wracając co do wydatków nie uwględniłem wynajmu lokalu i związanych z nim opłat taka dotacja wystarcza tylko na miesiąc pracy a nie na cały rok prowadzenia działalności. Więc nie bierzcie TEJ DOTACJI
Nie słuchajcie poprzedniej osoby. Musicie sami przemyśleć czy to się dla Was będzie opłacało. Osobiście jestem zadowolony. Dotacja została przyznana mi niedawno. Prowadzę działalnośc usługową w internecie (tworzenie stron www i pozycjonowanie ) .
ZUS to obecnie 277,79zł , który trzeba płacić miesięcznie.
Za wynajem lokalu nie płace,bo firmę mam w domu :) z klientami umawiam się w kawiarniach lub w ogóle się nie umawiam- żyć nie umierać.
Z dotacji zakupiłem laptopa (3000zł) , oprogramowanie (7000zł) i aparat cyfrowy oraz materiały reklamowe.
Miałobyc poczatkowo 13 500zł,ale obiżyli na 11 500zł.
OTRZYMANIE DOTACJI NIE JEST TAKIE PROSTE:
co trzeba zrobić:
- zarejestrować się w Urzędzie Pracy
- złożyć wniosek
- czekać 10 dni
- odbyc kurs na który codziennie trzeba chodzić, od 8 - 14, trzeba być tam cieniem, mozna się czegos ciekawego dowiedzieć
czas trwania: 10 dni
- napisać biznes plan, kilka nieprzespanych nocy, a szczególnie liczenie zysków i strat itp. - polecam pomoc księgowego
- czekać na oceną biznes planu
załóżmyz,e dostaniesz piątke (90-100 pkt)
teraz:
- idziesz do UP po papiery
- załatwiasz dokumenty potwierdzające ,ze Twój poręczyciel gdy ma firme nie zalega z ZUS-em i US-em lub jesli ma umowę o pracę to jego wynagrodzenie jest min. 1300zł brutto
- idziesz do notariusza podpisać WEKSEL
- piszesz oświadczenia małożonka swojego lub Twojgo poręczyciela
- liste zakupów robisz, harmonogram
- złożenie wpisu do ewidencji firm, dzien przed rozpoczęciem dziąłalnosci podpisanie umowy z UP
- po kilku dniach masz kaskę na koncie
CIĘĘĘĘŻKO a w internecie wygląda to jak w bajce,ale warto było :P zobaczymy
JEŚLI MACIE PYTANIA, piszcie kroku17@gmail.com
udzielę odp.!
a jaj jest z tymi poreczycielami? po przyzxnaniu od urzedu dotacji musze ich skolowac? jeszcze jedno przeciez jak zobaczylam ta sterte papierow o szik nie mam bladego pojecia jak to zrobic pomocy!!!!!
Mam pytanie w sprawie poręczenia, w moim urzedzie pracy nie chca słyszeć o innych poręczeniach jak tylko 2 żyrantów, chciałem zrobić blokade rachunku bankowego ale panie powiedzialy mi, że dyrektor wybrał tylko wariant z żyrantami, czy jest to legalne przecież jak dostałem wniosek było tam 6 rodzaji poręczenia, prosze o pomoc
Witam wszystkich. Przeczytałem wszystkie Wasze posty i chciałbym Was prosić abyście rozjaśnili mi trochę pojęcie tych dotacji z PUP, zalety wiem jakie są ale jeśli chodzi o ryzyko nie wiem nic. Nie wiem na jakiej zasadzie jest rozliczane ta dotacja. Wiem, że warunkiem jej otrzymania jest konieczność prowadzenia firmy minimum przez rok czasu, ale nie wiem czy w tym czasie muszę się okazać jakimś przychodem firmy. Jakie opłaty będę musiał ponosić jeżeli zdecyduję się na prowadzenie firmy (ZUS, wybór formy opodatkowania, itp). Jestem zainteresowany założeniem własnej firmy i dlatego zwracam sie do wszystkich, którzy chcieli by poświęcić troche czasu aby odpowiedzieć mi na te pytania. Nie idę na ławiznę przeglądam inne fora, stronki ale chciałbym wiedzieć o tym jak najwięcej. Byłem ostatnio w PUP u siebie i dowiedziałem się że być może będzie taki przepis aby osoba starajaca się o ta dotacje była zarejestrowana jako bezrobotna minimum 3 m-ce. Słyszeliście też cos o tym? Może ktoś z Was korzystał z takiej dotacji i ma już jakies doświadczenie, wie jak to wygląda i wie na czym polega prowadzenie własnej firmy? Pozdrawaiam:)
do Rozczarowwany.... gadasz herezje jak mało kto.
Witam:)
mam pytanko.Zastanawiam sie na założenienie własnej firmy w innym woj. niż mieszkam czy to ma jakieś znaczenie jeżeli w swojim woj.ubiegam sie o dotacje?:)
~maren napisał:
Witam:)
mam pytanko.Zastanawiam sie na założenienie własnej firmy w innym woj. niż mieszkam czy to ma jakieś znaczenie jeżeli w swojim woj.ubiegam sie o dotacje?:)
Zazwyczaj ma to znaczenie. Zazwyczaj o dotację ubiegasz się w woj. w którym jest siedziba firmy. Chyba, że jest to program ogólnokrajowy, np. POIG.
witam
a czy przy staraniu się o dotację w obrębie tego samego województwa , ma znaczenie to że działalność prowadzona byłaby około 100 km od miejsca zamieszkania ( i zameldowania jako bezrobotna tym samym).
czy przy staraniu się o dotację negatywny wpływ ma fakt, iż planujemy działalnośc sezonową- tj od 1 czerwca do 30 wrzesnia?
~magda0407 napisał:
witam
a czy przy staraniu się o dotację w obrębie tego samego województwa , ma znaczenie to że działalność prowadzona byłaby około 100 km od miejsca zamieszkania ( i zameldowania jako bezrobotna tym samym).
czy przy staraniu się o dotację negatywny wpływ ma fakt, iż planujemy działalnośc sezonową- tj od 1 czerwca do 30 wrzesnia?
nie sądzę, żeby miało to znaczenie. co najwyżej w biznes-planie musisz pamiętać o kosztach dotarcia do firmy. działalność sezonowa o tyle wygląda nieładnie w biznes-planie, że przez kilka miesięcy masz zero przychodu. a zusy płacić trzeba. nie wiem dokładnie, ale przy zawieszaniu działalności są jakieś ograniczenia. trzeba by sie dowiedzieć w skarbowym.
Witam czy mam jakies szanse na otrzymanie dotacji skoro nie mam wykształcenia i chce prowadzic działalnosc w domu sklep internetowy odziezowy??? Błagam pomozcie bo niewiem czy mam wogole o czym marzyc
Witam!
Nie ma znaczenia wykształcenie przy ubieganiu się o dotacje z Urzędu Pracy. Własne mieszkanie jako siedziba firmy jak najbardziej może być, tylko z reguły trzeba mieć osobny pokój w momencie gdy działalność wymaga miejsca, jest to np: składowanie ubrań które się potem sprzedaje itp. Pozdrawiam
witam wszystkich .mam pytanie czy aby dostać dotacje z PUP na otworzenie działalności np.10.000zl potrzebni są żyranci. pytam gdyż raz słyszę ze nie a raz ze tak.
Witam?
Czy mogę ubieać się o dotację jeżeli będe miała podpisaną umowę agencyjną z AVIVA Commercial Union, lecz muszę założyć wlasną działalność gosp. aby ubezpieczać ludzi????
Mam podobny problem!
Chcę założyć jednoosobową firmę na podstawie umowy agencyjnej z firmą finansową, praca na prowizji w domu i w terenie, wypłata dopiero po paru miesiącach, mam już klientów, licencję i trochę umów, ale brakuje środków na energiczną działalność. Taka dotacja nawet w niewielkiej kwocie bardzo by pomogła!
Pozdrawiam