zaloguj
|
zarejestruj się
|
newsletter
Firmy
Profesjonaliści
Instytucje
Forum
Strona główna
Forum
Komentarze do artykułów
Szkolenia dla pracowników a czas pracy
Forum: Dodawanie odpowiedzi
Autor:
Temat:
Autor:
Temat:
Wiadomość:
HR-ówka napisał: [cite]Ja zgadzam się co do wypowiedzi autora. mam jedynie wątpliwość jesli mówimy o szkoleniach typowo zawodowych, np. kurs dla operatorów wózków widłowych organizowany w wolną sobotę. Ponieważ bez tych uprawnień pracownik nie może wykonywać pracy na wymienionym stanowisku, a pracodawca wymaga posiadania uprawnień i co ważniejsze daje możliwość ich zrobienia na koszt firmy, wydaje mi się że takie szkolenie należałoby potraktować jako czas pracy i wyznaczyć inny dzień wolny a jeśli nie będzie możliwości wyznaczenia dnia wolnego po prostu wyplacic nadgodziny. Pracownik nie może odmówić w tym momencie uczestnictwa w szkoleniu, ponieważ jeśli nie zrobi tych uprawnień nie będzie mógł wykonywać pracy i wówczas może zostać rozwiązana jego umowa o pracę. Takie jest moje zdanie[/cite]
Odpowiadasz na:
Jeżeli szkolenie odbywało się w dniu wolnym od pracy, to pracodawca nie musi udzielić dnia wolnego za to szkolenie.
Pełna treść artykułu:
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego